Tratament hernie de disc Tratament artroza Tratament lombosciatica Tratament scolioza Tratament spondiloza
Lista tratamentelor Lista procedurilor Cabinet Fiziolife Bucuresti Producator Echipament Sportiv Artimex Recuperare Medicala Bucuresti Kinetomedica
 


   

Blog Paralizie

Articole Paralizie

Simptomele paraliziei
Termenul de paralizie, se defineste ca find un simptom neurologic, ce consta in imposibilitatea de a excuta o miscare. O paralizie poate privi un mic grup de muschi, un membru, partea inferioara a corpului sau intreaga jumatate stanga sau dreapta. Atunci cand forta musculara este doar diminuata, si nu abolita, se vorbeste de pareza. Se va proceda la tratamentul cauzei, atunci cand este posibil. In alte cazuri, este posibila o regresie spontana, chiar in mod frecvent, ca in cursul unor accidente vasculare cerebrale, in formele cu prognostic mai sever, tratamentul consta, in principal, in reeducare.

Dupa provenienta, sunt trei tipuri de paralizii:
- paralizia data de lezarea celulei nervoase motorii din maduva spinarii. Paralizia este limitata la muschii inervati de acel etaj al maduvei.
- paralizia data de lezarea fasciculului piramidal din scoarta cerebrala,
- paralizia data de alterarea functionala a unor nervi.

Miscarile tuturor partilor corpului se realizeaza de catre muschi, care se afla sub impulsul unor nervi motori periferici, cu provenienta in sistemul nervos central. Cand aesti nervi sunt afectati, miscarile de comanda nu se mai pot executa, simptom care poarta denumirea de paralizie. Cele mai frecvente cauze care duc la instalarea paraliziei sunt hemoragia cerebrala, traumatismele coloanei vertebrale care duc la sectionarea maduvei spinarii sau a nervilor, compresiunile pe nervi, infectiile sistemului nervos (encefalita, meningita, poliomielita etc), intoxicatiile sau racelile.
    
Dupa localizare, paraliziile pot fi partiale sau generalizate. In cazul paraliziilor partiale se pot descrie monoplegiile (paralizia unui singur membru), paraplegiile (paralizia membrelor inferioare) si hemiplegiile (paralizia atat a membrului inferior cat si a membrului superior, de aceeasi parte, mai rar aparand hemiplegiile incrucisate cu afectarea unuia dintre membrele inferioare si a membrului superior opus). De obicei, paraliziile partiale sunt insotite de rigiditatea muschilor care nu mai functioneaza, de durere si in unele cazuri de atrofia musculaturii.
    
Paralizia generala apare progresiv si se datoreaza in special imbolnavirii cu sifilis, atunci cand aceasta boala afecteaza scoarta cerebrala a lobilor frontali. In acest caz, simptomele sunt: afectarea vorbirii (afazie), scaderea motivarii, afectarea capacitatii de discernamant, pierderea abilitatilor de calcul, pierderea memoriei de lunga durata (amnezie privitoare la evenimentele din trecutul indepartat), pierderea memoriei de scurta durata (amnezia privitoare la evenimentele din trecutul apropiat), slabiciune musculara (dificultati la mobilizarea mainilor, a picioarelor sau a altor parti ale corpului), tulburari de personalitate, halucinatii, delir, iritabilitate, furie, convulsii, etc.
    
In paralizia faciala periferica (paralizia Bell), principalul simptom este slabiciunea sau paralizia muschilor de la niveul unei parti a fetei. Printre alte simptome se eunumera: senzatia de ochi uscat pe partea afectata datorita imposibilitatii de a clipi, cresterea secretiei lacrimale la nivelul ochiului afectat, durere retroauriculara (portiunea situata in spatele urechii), cresterea sensibilitatii in ceea ce priveste perceptia sunetelor, salivatie excesiva datorata imposibilitatii de a inchide complet gura, etc.
    
O paralizie mai ales bilaterala a diafragmului, se manifesta prin: polipnee (cresterea frecventei respiratiei peste limita normala), tahicardie (cresterea frecventei cardiace), transpiratii, extremitati reci, tulburari de ritm, cefalee, tulburari de vedere, anxietate, dezorientare, stare de somnolenta care poate sa evolueze catre coma, hipertensiune arteriala initial, urmata de scaderea tensiunii arteriale, etc.
    
Paralizia de plex brahial se manifesta prin tulburari motorii, tulburari trofice ale musculturii (amitrofii), tulburi de sensibilitate (sub forma de hipoestezie, sau anestezie), tulburari vegetative, etc.
    
Paralizia nervului sciatic, determina tulburari motorii, tulburari de sensibilitate (hipoestezie sau anestezie in teritoriul nervului), tulburari trofice - amiotrofii, etc.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â